Léto je jako stvořené pro oslavy všeho druhu. Proč se neblýsknout před známými originálním dortem, který v obchodě běžně nekoupíte? Větrníkový dort ohromí nejen oslavence! S naším receptem se určitě podaří.
Recept je cca na 16 porcí
Doba přípravy: asi 80 minut
Doba pečení: asi 20 + 20 minut
Na ovocnou náplň:
• brusinkový kompot (hmotnost po odkapání asi 120 g) • mangový kompot (hmotnost po odkapání asi 230 g) • 2 bal. Dort. želé červeného Dr.Oetker • 3 zarovnané lžíce cukru • 250 ml vody
Na krém: • 2 plátky Želatiny v plátcích Dr.Oetker • 1 lžíce vody • 1 balíček Zlatého klasu Dr.Oetker • 400 ml mléka • 2 zarovnané lžíce cukru • 250 ml smetany ke šlehání • 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker
Na křehké těsto: • 250 g hladké mouky • 75 g cukru • 1 bal. Vanilínového cukru Dr.Oetker • 200 g změklého másla nebo margarínu
Na odpalované těsto: • 125 ml vody • 75 g másla nebo margarínu • 75 g hladké mouky • špetka soli, 2 vejce
Na ozdobení: • 1 balíček Polevy tmavé Dr.Oetker • 1 zarovnaná lžíce moučkového cukru
Ovoce necháme na sítku odkapat. Želé připravíme s cukrem podle návodu na obalu, ale jen s 250 ml vody. Ovoce vmícháme do želé a necháme vychladnout.
Želatinu necháme nabobtnat s vodou podle návodu na obalu. Zlatý klas uvaříme s mlékem a cukrem podle návodu na obalu. Vymačkané plátky želatiny rozpustíme v horkém Zlatém klasu a za občasného míchání necháme vychladnout.
V míse smícháme mouku s cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme máslo nebo margarín a ručně vypracujeme dohladka. Na dno vymazané formy naneseme 2/3 těsta. Ze zbylého těsta vytvarujeme okraj vysoký asi 2 cm. Na několika místech pomocí vidličky propíchneme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 200°C
Horkovzdušná trouba: 180°C
Plynová trouba: stupeň 4
Doba pečení: asi 20 minut
Korpus necháme vychladnout. Poté ho uvolníme z formy a položíme na podnos.
V kastrůlku svaříme vodu s máslem nebo margarínem. Přidáme mouku se solí a vařečkou vymícháme dohladka tak, aby se nelepilo na okraj kastrůlku. Těsto vložíme do mísy. Přidáme vejce a šlehačem vyšleháme dohladka. Na vymazaný plech pomocí dvou kávových lžiček vytvoříme asi 25 hromádek o velikosti vlašského ořechu. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při stejné teplotě asi 20 minut (prvních 15 minut troubu neotvíráme!) Větrníčky necháme vychladnout.
Smetanu se Smeta-fixem vyšleháme do tuha. Vychladlý Zlatý klas vyšleháme a zlehka vmícháme šlehačku. Krém naneseme do cukrářského sáčku a pomocí trubičky vytvoříme do dna větrníků otvor a naplníme je krémem. Ovocnou náplň naneseme na korpus a potřeme zbytkem krému. Na povrch naneseme naplněné větrníčky a dozdobíme polevou rozpuštěnou podle návodu na obalu.
Dort uložíme asi na 2 hodiny do chladničky a před podáváním pocukrujeme.
Autor: editor
Vloženo: 10.7.17
Letní klasika – meruňkový koláč – nemusí být jen
z kynutého těsta. V téhle variantě ho upečete rychleji, a také vám
vydrží mnohem déle křehký. Ale...
Celý článek
Vánoce jsou za dveřmi a mnohé z nás čeká příprava
svátečního menu. Nejen Štědrý den, ale i další vánoční svátky
chceme prožít s rodinou,...
Celý článek
Kdo z nás by neznal a někdy neochutnal puding. Teplý
s piškotky, vychlazený s ovocem. Vděčné řešení pro bezradnou
hospodyňku u poloprázdné ledničky,...
Celý článek
Kulinářská hvězda z televizního pořadu Ano, šéfe! Zdeněk
Pohlreich (52) teď připravuje pokračování svého úspěšného pořadu.
Majitelům restaurací se...
Celý článek