Kdo z nás by neznal a někdy neochutnal puding. Teplý s piškotky, vychlazený s ovocem. Vděčné řešení pro bezradnou hospodyňku u poloprázdné ledničky, ale také vzpomínka na pochoutku z dětství. Věděli jste ale, že z pudingů se dají upéct výborné moučníky? Nechte se inspirovat receptem na Šarlotu s pudingem.
Velmi zajímavá je historie pudingu i samotné označení „puding“. Slovo puding pochází z Anglie a vzniklo z francouzského slova „boudin“. Tímto pojmem se v 17. a 18. století označovaly moučné pokrmy vařené ve vodní lázni, ale také pokrmy pečené, které se konzumovaly částečně teplé. Slovem „puding“ byly pojmenovány také studené dezerty z mouky nebo škrobové moučky. Používalo se tedy jedno označení pro tři odlišné dezerty.
První známá zmínka o studeném pudingu ze škrobové moučky se objevila v kuchařské knize z roku 1823.
Než Dr.August Oetker pojmenoval v roce 1894 svůj výrobek ze škrobové moučky slovem „puding“, prostudoval množství historických dokumentů a starých kuchařských knih, aby si utřídil názvy, které se do té doby používaly jako označení pro studené dezerty vyrobené z různých surovin. Jeho zásluhou se tak prosadilo slovo „puding“ jako název pro moučné pokrmy ze škrobové moučky. Vyrobil tedy nejen vynikající dezert, na kterém si už několik generací pochutnávají milióny lidí, ale postaral se i o jazykovou srozumitelnost a přesnost.
Potřebujete:
Na těsto:
Na náplň:
Příprava:
Elektrickým šlehačem našleháme žloutky s cukrem a vanilínovým cukrem do pěny, zlehka vmícháme mouku a z bílků ušlehaný tuhý sníh. Vymícháme hladké těsto. Rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a dáme péct.
Pečeme asi 15 minut při 180 stupních v elektrické troubě (horkovzdušná 160 stupňů, plynová stupeň 3). Po upečení ihned stáhneme papír a těsto srolujeme.
Na přípravu náplně uvaříme z mléka a pudingového prášku hustý puding, který necháme mírně zchladnout. Přidáme rum nebo aroma a zamícháme. Vychladlou roládu rozbalíme a po delší straně rozřízneme na tři úzké pásky. Každý díl potřeme marmeládou a zabalíme rolády. Šikmo nakrájíme plátky, které klademe do misky vyložené potravinářskou folií. Na plátky dáme vrstvu pudingu a opět řezy. Tak postupujeme, dokud nespotřebujeme všechen puding a rolády. Dáme do chladničky asi na 1 hodinu ztuhnout.
Po ztuhnutí, nejlépe druhý den, vyklopíme a můžeme ozdobit podle fantazie např. šlehačkou nebo jahodami.
Autor: editor
Vloženo: 21.8.09
Léto je jako stvořené pro oslavy všeho druhu. Proč se
neblýsknout před známými originálním dortem, který v obchodě běžně
nekoupíte? Větrníkový dort...
Celý článek
Mnoho žen po pořízení myčky zažívá lehké rozčarování.
Myčka nemyje, tak jak si představovaly, nádobí je zašedlé, příbory
rezaví a na talířích...
Celý článek
Vánoce jsou za dveřmi a mnohé z nás čeká příprava
svátečního menu. Nejen Štědrý den, ale i další vánoční svátky
chceme prožít s rodinou,...
Celý článek
Kulinářská hvězda z televizního pořadu Ano, šéfe! Zdeněk
Pohlreich (52) teď připravuje pokračování svého úspěšného pořadu.
Majitelům restaurací se...
Celý článek