Facebook
HLEDÁNÍ               DNES JE 3.5.2024
ZAREGISTRUJTE SE    |    ZAPOMNĚLA JSTE HESLO ?

JMÉNO         HESLO  

DÍKY REGISTRACI ZÍSKÁTE MOŽNOST PŘISPÍVAT DO DISKUZÍ A POKLÁDAT OTÁZKY V PORADNÁCH
Elektronické Miminko zakoupíte zde
Elektronické Auto4drive zakoupíte zde

INDICKÁ KUCHYNĚ JE PIKANTNÍ

Mluvíme-li o Indii, máme na mysli území větší než tři miliony kilometrů čtverečních s více než miliardou obyvatel. Je jasné, že na stole této miliardy bude rozdílné jídlo nejen podle regionů, ale hlavně podle té které kapsy. Sociální rozdíly v této obrovské zemi jsou patrné na první pohled.

Placka – to je základ

Základem obyčejného indického jídla je chlebová placka nan nebo paráta, která se připravuje většinou na rozpálených plátech a používá se také jako pomůcka při jídle. Všichni známe koření karí, které je také často základem indických pokrmů. Směsi koření jsou ovšem trochu složitější, než je známe z našich obchodů a mají jména jako garam masala, chat masala a podobně a najdete v nich většinou kurkumu, kardamom, zázvor či skořici. Jídla se také často ochucují různými pastami, které mohou být z česneku, zázvoru, mandlí, různých druhů ořechů nebo chilli papriček. Proslulým indickým „ochucovadlem“ je čatní, jehož základem je rozmixované mango, banán nebo různá zelenina s různými druhy koření, jemuž vévodí opět kardamom či zázvor.

Ráj pro vegetariány

Indická kuchyně je rájem pro vegetariány, neboť velká část jídel je bezmasých. Připravuje se hlavně čočka na tisíc způsobů, rýže s různými omáčkami nebo placky s náplněmi připravenými z jogurtu a směsi koření. Většina těchto jídel je dost pálivá, jako například placky masala dosa z rýžové mouky plněné pálivou směsí zeleniny. Nejrozšířenějším vegetariánským jídlem je v Indii dhal – kořeněná směs připravená z čočky a fazolí, k níž se přikusují chlebové placky.

Seveřané milují maso

Masitá jídla dostanete hlavně na severu. Jsou připravena hlavně z jehněčího a kuřecího masa. Na západním pobřeží jsou masité pokrmy hlavně z ryb a korýšů. K nejznámějším indickým pokrmům z masa patří kuře tandoori, které má jméno podle hliněné trouby, v níž se připravuje kuřecí maso marinované ve směsi koření a jogurtu. Oblíbeným muslimským jídlem je kuře s rýží biryani, které se koření šafránem a přidávají se do něj rozinky. Určitě neuděláte chybu, ochutnáte-li kuře tikka masala, které je pečené na špízu a je ochuceno opět směsí koření a jogurtu. Na indickém jídelníčku také zcela určitě najdete púlao – rýžový pilaf s masem či zeleninou, malai kofta – knedlíčky ze zeleniny a sýra podávané s omáčkou nebo směs zeleniny korma, podávanou na banánových listech daun pisang. K přípravě jídel se většinou používá máslo ghí, jež se liší od běžného másla hlavně tím, že se před použitím několikrát svařuje a během svařování se z másla sbírá pěna, dokud není dokonale čisté.

Co si dáte po obědě

Velmi zvláštní jsou indické dezerty, které jsou hodně sladké a většinou nepečené. Jejich základem bývají různé směsi ořechů a medu, pistáciových oříšků, cizrnové mouky nebo sezamové pasty. Někdy se ještě vkládají do sladkých omáček. Z nápojů se v Indii většinou podává čaj, na jihu také káva. Čaj se servíruje v mističkách a pije se s mlékem a hodně oslazený.

Indických restaurací u nás mnoho nepotkáte a pokud ano, Indové z nich nebývají nadšení. Proto vám nabízíme několik receptů na nejznámější indická jídla, která si již můžete připravit sami, protože nabídka surovin, z nichž se vaří, je poměrně slušná a postup při přípravě jídel většinou není náročný. Pokud ale chcete ochutnat opravdu dobrou indickou kuchyni, zkuste zajít do některé indické restaurace v Londýně. Navštívili jsme jednu, v níž vařili opravdu Indové a byli jsme chutí indických jídel velmi příjemně překvapeni.

Kuře tikka masala Potřebujete: bílý jogurt, česnekovou pastu, na nudličky nastrouhaný čerstvý zázvor, cibuli, chilli koření, sušený koriandr, máslo a kuřecí prsíčka nakrájená na větší kostičky. Příprava: Jogurt smíchejte s kořením, přidejte maso, dobře promíchejte a nechte několik hodin marinovat. Napíchněte na špízy a opékejte na grilu či v troubě. Po dobu pečení potírejte rozpuštěným máslem. Podává se s chlebovými plackami.

Kuře tandoori Potřebujete: Koření na marinádu (mletý kmín, garam masalu, zázvorovou pastu – trochu si nechte ještě na potření kuřete, chilli papričky, šafrán, sůl), olej, citrónovou šťávu a bílý jogurt, kuře rozdělené na menší porce, česnekovou pastu. Příprava: Smíchejte koření, jogurt, olej a citrónovou šťávu. Trochu chilli, česnekovou pastu, zázvorovou pastu a citrónovou šťávu smíchejte a směsí potřete kuře. Nechte chvíli odležet a poté naložte do marinády. Nechte několik hodin marinovat. Poté kuře rozložte do mělkého pekáčku a pečte ve středně rozpálené troubě. Během pečení potírejte maso rozpuštěným máslem a zbytkem marinády. Podává se s chlebovými plackami, ale i s vařenou rýží.

Chléb paráta Potřebujete: Mouku, přepuštěné máslo nebo ghí, podle chuti sůl. Příprava: Mouku a sůl prosijeme do mísy a postupně přidáváme máslo a hněteme, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto necháme asi 10 minut odpočinout zakryté utěrkou. Poté těsto rozválíme na placku, pokapeme máslem, přeložíme a znovu rozválíme. Tento postup několikrát opakujeme. Vyválíme tenké placky velikosti pánve. Pánev vytřenou máslem rozpálíme a opékáme několik minut z obou stran. Můžeme opékat i na rozpálené železné plotýnce. Podáváme jako přílohu k masovým i zeleninovým jídlům.


Autor: Romana Černá
Vloženo: 16.9.08

JAK VYBRAT BEZPEČNOU AUTOSEDAČKU

Cestování s dětmi autem je pro moderní maminku úplně běžné. Na nákupy, na výlety, později do školy či do školy, příležitost se najde skoro každý...
Celý článek

PEUGEOT 5008 V NOVÉM

Model Peugeot 5008 prošel generační obměnou a výsledkem je auto, které může mít v garáži menší či větší rodina. Dobrou službu ale prokáže...
Celý článek

O CACTUS SE NEPOPÍCHÁTE

Čím nás zaujal nový model Cactus? Způsobem, jakým chrání před drobnými nárazy. Dá se říci, že je to jediný „kaktus“, o který se...
Celý článek

BAREVNÁ RADOST Z ŘÍZENÍ

Usednete-li za volant „pomerančového“ Subaru XV, čeká vás trochu stylu, trochu barev, trochu města a trochu svobody. Víte už, do jaké barvy se...
Celý článek